- Ημερομηνία:21/12/2020
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Αξίζει να κλικαρετε Tips & Συμβουλές
Ευγενία ΑλεξάνδρουΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος , Πτυχιούχος University of Nottingham.
Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής είναι μια κατάσταση που πολλές φορές φαντάζει δύσκολη λόγω του μεταβαλλόμενου τρόπου ζωής. Η αυξημένη παραγωγή εντόνως επεξεργασμένων τροφίμων συμπορεύεται με την αλλαγή των διατροφικών προτύπων και το αντίθετο και τα τρόφιμα που πλέον καταναλώνονται σε περίσσεια είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ολικά σάκχαρα και αλάτι. Τέτοιες διατροφικές συνήθειες συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά κ.α.
Ένα χρήσιμο εργαλείο που παρέχεται ελεύθερα σε όλους τους καταναλωτές είναι οι διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Οι καταναλωτές πρέπει να ενθαρρύνονται να ελέγχουν ορθά τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων που επιλέγουν, καθώς αποτελούν ουσιαστική πηγή πληροφοριών της σύστασης των τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο η επιτυχία του όποιου διατροφικού στόχου είναι πιο εύκολο να υπάρξει.
Τι πρέπει να προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες?
Τα βασικά στοιχεία των οποίων ενοχοποιείται η αλόγιστη κατανάλωση και πρέπει να ελέγχεται η περιεκτικότητα τους σε ένα τρόφιμο είναι τα κορεσμένα λιπαρά, τα ολικά σάκχαρα και το αλάτι. Πάμε να δούμε πότε θεωρείται χαμηλή, μέτρια ή υψηλή η περιεκτικότητα τους ανά 100 γρ. τροφίμου:
Ολικά και ελεύθερα σάκχαρα
Ο όρος «ολικά σάκχαρα» χρησιμοποιείται για όλα τα σάκχαρα που εμπεριέχονται σε ένα τρόφιμο ή τροφή, είτε αυτά βρίσκονται εκ φύσεως είτε προστίθενται από τον παρασκευαστή. Τα «ελεύθερα σάκχαρα» αναφέρονται σε μονοσακχαρίτες (πχ γλυκόζη, φρουκτόζη) και δισακχαρίτες (πχ σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη) που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα είτε από την βιομηχανία τροφίμων είτε από εμάς, όπως και αυτά που βρίσκονται φυσικά στο μέλι, στους χυμούς φρούτων και στους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας συνιστάται η μείωση της καθημερινής πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Επιπλέον, μια περαιτέρω μείωση σε λιγότερο από 5% ή περίπου 25 γρ. (6 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Εν κατακλείδι μια ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη 2000 θερμίδων πρέπει να περιλαμβάνει max: 90γρ. συνολικά σάκχαρα (εκ των οποίων τα ελεύθερα να είναι <50 γρ.), 20γρ. κορεσμένα λιπαρά και 6 γρ. αλάτι.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...