
Blog

Σπερμιδίνη: Η φυσική αντιγηραντική πολυαμίνη και τα οφέλη για την υγεία μας
Η σπερμιδίνη είναι μία φυσική οργανική ένωση με πολλαπλές αμινομάδες που παίζει κρίσιμο ρόλο στις κυτταρικές διεργασίες του οργανισμού. Οι πολυαμίνες, όπως η σπερμιδίνη, συμβάλλουν στη σταθερότητα του DNA και του RNA, στην κυτταρική ανάπτυξη και στη σύνθεση πρωτεϊνών, καθώς και στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης. Ονομάστηκε έτσι επειδή πρωτοβρέθηκε σε κρυστάλλους του ανθρώπινου σπέρματος, αλλά από τότε διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε όλα τα έμβια κύτταρα. Συμμετέχει στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, στη σταθεροποίηση των νουκλεϊνικών οξέων και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθά στην εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών. Με την πάροδο της ηλικίας μειώνονται τα ενδογενή επίπεδα σπερμιδίνης, γεγονός που συνδέεται με αυξημένη κυτταρική φθορά. Επομένως, πέρα από τη φυσική παραγωγή, μια επαρκής πρόσληψή της από τη διατροφή αλλά και συμπληρωματικά, φαίνεται κρίσιμη για τη διατήρηση της κυτταρικής υγείας.
Πού τη βρίσκουμε φυσικά;
Η σπερμιδίνη παράγεται ενδογενώς από τον οργανισμό (από πρόδρομη ουσία την πουτρεσκίνη), αλλά κάποιες ποσότητες προέρχονται και από τη διατροφή. Συγκεκριμένα, υψηλές συγκεντρώσεις σπερμιδίνης απαντώνται σε:
- Φύτρα δημητριακών και όσπρια: π.χ. φύτρο σίτου, σόγια, ρεβίθια.
- Πράσινα λαχανικά και μανιτάρια: μπρόκολο, σπανάκι, πράσινα φασολάκια, όλα τα είδη μανιταριών.
- Ξηροί καρποί και τυριά: φουντούκια, φυστίκια, ώριμα τυριά όπως η παρμεζάνα.
Σημειωτέον ότι το φύτρο σίτου μπορεί να περιέχει έως ~2437 nmol σπερμιδίνης ανά γραμμάριο τροφής, συγκέντρωση πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι βρίσκουμε στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά (π.χ. στα μήλα <21 nmol/g). Σημαντικές ποσότητες υπάρχουν επίσης στο κρέας (π.χ. κοτόπουλο, μοσχάρι) και σε ζυμωμένα προϊόντα (π.χ. τουρσιά), αν και οι φυτικές πηγές εξακολουθούν να υπερέχουν.
Μηχανισμός αντιγήρανσης
Ο βασικός αντιγηραντικός μηχανισμός της σπερμιδίνης είναι η ενεργοποίηση της αυτοφαγίας, μιας φυσικής διαδικασίας «καθαρισμού» των κυττάρων. Κατά την αυτοφαγία, απομακρύνονται μη λειτουργικά κυτταρικά τμήματα (πρωτεΐνες, ελαττωματικά μιτοχόνδρια κ.ά.) και ανακυκλώνονται. Με απλά λόγια, η αυτοφαγία είναι το «σύστημα ανακύκλωσης» των κυττάρων, που διατηρεί τους μηχανισμούς της ζωής λειτουργικούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σπερμιδίνη διεγείρει γονίδια αυτοφαγίας (Atg) και αναστέλλει το ένζυμο EP300 που κανονικά μπλοκάρει την αυτοφαγία. Ταυτόχρονα, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας παράγοντες όπως ο NF-κB και η IL-1β. Σε μοριακό επίπεδο, η σπερμιδίνη εμπλέκεται σε οδούς ρύθμισης της γήρανσης: ενεργοποιεί το σύστημα SIRT1/PGC-1α και AMPK/IGF-1, μονοπάτι που σχετίζεται με την επιδιόρθωση του DNA και τον μεταβολισμό των κυττάρων. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η σπερμιδίνη μειώνει την ακετυλίωση των ιστονών, επιφέροντας ευεργετικές αλλαγές στο επιγονιδίωμα, αλλαγές που σχετίζονται με την επιμήκυνση ζωής. Πράγματι, σε μελέτες πειραματόζωων η συμπληρωματική χορήγηση σπερμιδίνης αύξησε τη διάρκεια ζωής των ζώων καθώς και την ανθεκτικότητά τους στις ασθένειες.
Νεότερες επιστημονικές μελέτες
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί πολυάριθμες έρευνες για τη σπερμιδίνη, ιδίως μετά το 2022. Μερικά βασικά ευρήματα:
- Καρδιαγγειακή νόσος: Μελέτη ασθενών με οξύ έμφραγμα βρήκε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα σπερμιδίνης στο αίμα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου. Υπογραμμίζεται έτσι ο πιθανός καρδιοπροστατευτικός ρόλος της σπερμιδίνης.
- Γνωστική λειτουργία: Τυχαιοποιημένη δοκιμή (JAMA 2022) που χορήγησε συμπλήρωμα σπερμιδίνης σε ηλικιωμένους με διαταραχή μνήμης για 12 μήνες βρήκε ηπιότερη φλεγμονή και βελτίωση της λεκτικής μνήμης σε σύγκριση με placebo.
- Διατροφή και μακροζωία: Μελέτη σε μεγάλο δείγμα ανθρώπων (NHANES 2003-2014) συνδέει την υψηλή διαιτητική πρόσληψη σπερμιδίνης με χαμηλότερη καρδιαγγειακή αλλά και ολική θνησιμότητα. Οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα πρόσληψης είχαν περίπου 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά, σε σχέση με αυτούς της χαμηλότερης ομάδας.
- Ανοσοαπόκριση: Πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι η σπερμιδίνη ενισχύει την ανοσοαπόκριση κατά των όγκων. Σε ηλικιωμένα ζώα που λάμβαναν ανοσοθεραπεία, η σπερμιδίνη βελτίωσε την οξείδωση λιπαρών οξέων στα Τ-κύτταρα και την παραγωγή ΑΤΡ, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά στην επίθεση των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, λόγω των αντιφλεγμονωδών και ανοσοδιεγερτικών ιδιοτήτων της, η σπερμιδίνη ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και βελτιώνει την επιτυχία ανοσοθεραπειών άτομα άνω των 65 ετών.
Συμπερασματικά
Οι πρόσφατες έρευνες ενισχύουν την ύπαρξη της σπερμιδίνης ως σημαντικού παράγοντα για την υγιή γήρανση. Η τακτική συμπληρωματική της χορήγηση μέσω αξιόπιστων συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη διατήρηση καλής υγείας και μακροζωίας, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.
GROW YOUNG By Uneed
Το GrowYoung εμπεριέχει ΣΠΕΡΜΙΔΙΝΗ, ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ, εκχύλισμα GOTU KOLA (Centella Asiatica), ΟΡΟΤΙΚΟ ΛΙΘΙΟ και ΓΛΥΚΙΝΗ.
ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ GROW YOUNG ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΟΜΕΡΩΝ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ
Για περισσότερες πληροφορίες https://uneedshop.gr/product/grow-young-by-uneed/
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το παρόν προορίζεται αποκλειστικά για ενημέρωση ιατρών, διαιτολόγων και φαρμακοποιών. Προϊόν γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ: 16672-08/02/2024. Δεν επέχει θέση άδειας κυκλ/ρίας.