
Blog

Τάρτα με σπανάκι και αμύγδαλα
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι σκληρό
- 150 γρ. βούτυρο κρύο
- 150 ml νερό κρύο
- λίγο αλάτι
- 400 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
- 100 γρ. γραβιέρα
- 100 γρ. φέτα
- 2 αυγά
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε μπολ. Φτιάχνουμε ένα λοφάκι, σχηματίζουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε τους κύβους του βουτύρου. Κατόπιν με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε γρήγορα τα υλικά μεταξύ τους να ενωθούν. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε στην αρχή με ένα μαχαίρι. Κατόπιν ζυμώνουμε με τα χέρια. Πλάθουμε με τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και να εξατμισθούν τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη λιωμένη φέτα με πιρούνι και λίγο πιπέρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό και τη στρώνουμε σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και απλώνουμε πάνω το μείγμα με το σπανάκι και τη φέτα. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη γέμιση. Ψήνουμε στους 180-200° βαθμούς για 50΄. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε άλλα 5΄ μέχρι να πάρουν χρώμα.