
Blog

Χωρίς κατηγορία
Ο χαλκός και τα οστά μας
Ο χαλκός εμπλέκεται ουσιαστικά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αποτελεί τμήμα πολλών αντιοξειδωτικών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού μας και μαζί με τη βιταμίνη C παίρνουν μέρος στο σχηματισμό της ελαστίνης.
Έλλειψη χαλκού σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, απομετάλλωση οστών (γιαυτό και η νέα γενιά συμπληρωμάτων διατροφής για την οστεοπόρωση εμπεριέχει χαλκό) και πιθανόν αρθρίτιδα.
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) για τον χαλκό είναι τα 2 mg και πολύ καλές πηγές χαλκού είναι το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα.