
Blog

Μελομακάρονα από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή
Υλικά για 48 τεμάχια
- 1 kg. αλεύρι μαλακό
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 300 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 5 γρ. σόδα
- 5 γρ. αμμωνία
- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 300 ml αλισίβα ή σκέτο νερό
- 10 γρ. κανέλα σκόνη
- 2 γρ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 2 γρ. μπαχάρι τριμμένο
- 2 γρ. γαρίφαλο τριμμένο
Για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 1 kg. ζάχαρη
- 100 γρ. γλυκόζη
- 500 γρ. μέλι
Υλικά γέμισης
- 300 γρ. καρυδόψιχα
Παρασκευή αλισίβας
Φέρνουμε σε βράση 2 λίτρα νερό με 100 γρ. στάχτη από ξύλα, το αφήνουμε να κάτσει για 24 ώρες.
Σουρώνουμε την επομένη σε ένα τουλπάνι και παίρνουμε την ποσότητα που χρειάζομαστε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Διαλύουμε την σόδα και αμμωνία στην αλισίβα ή το σκέτο νερό και ρίχνουμε όλα τα υλικά στην λακκούβα. Παίρνουμε λίγο-λίγο αλεύρι από το πλάι για να μην τρέξουν τα υγρά και ζυμώνουμε ελάχιστα ίσα να ανακατευθούν τα υλικά όλα καλά μαζί. (αλλιώς τα μελομακάρονα θα γίνουν πολύ σκληρά).
Για το πλάσιμο, κάνουμε κορδόνι το ζυμάρι και κόβουμε ίσα κομμάτια.
Βάζουμε στο κάθε κομμάτι ½ καρύδι και το κλείνουμε.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα πατάμε σε μια σήτα για να κάνουμε το σχέδιό τους από πάνω.
Τα τοποθετουμε σε λαμαρίνα κρατώντας απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15 λεπτά.
Μόλις βγουν ζεστοί από τον φούρνο, σιροπιάζουμε σε κρύο σιρόπι.
Χρόνος προετοιμασίας : 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος : 15 λεπτά
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ περίπου 110 Kcal
Βασική λιπαρή ύλη των λαχταριστών μελομακάρονων που μας προτείνει ο Σεφ Γιάννης Γκελντής είναι το ελαιόλαδο, προσδίδοντας στο αγαπημένο γλύκισμα μια ιδιαίτερη διαθρεπτική αξία. Το ελαιόλαδο, βασικός εκπρόσωπος των μονοακόρεστων λιπαρών στη χώρα μας, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL “καλής” χοληστερόλης, ενώ η περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες το αναδεικνύει σε τροφή – αρωγό του καρδιαγγειακού μας συστήματος και όχι μόνον. Να τονισθεί ακόμα, πως μέρος της γλυκύτητας του μελομακάρονου προέρχεται από το ευεργετικό μέλι και όχι εξολοκλήρου από ζάχαρη, όπως συμβαίνει με τους κουραμπιέδες αλλά και τη βασιλόπιτα.
Τέλος, το καρύδι που χρησιμοποιείται στη γέμιση, αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, της ομάδας εκείνης των λιπαρών με τις εξέχουσες ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά και τα αγγεία μας!!