
Υλικά Συνταγής
3 φλ. τσαγιού (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
1 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κ.γλ. σόδα
1/2 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
1 φλ. ελληνικού καφέ κονιάκ
1 φλ. τσαγιού αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Για το σιρόπι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. τσαγιού νερό
Ξύλο κανέλας
Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (3 φλ. τσαγιού) και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα και το αλεσμένο καρύδι. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή. Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...