Blog

Ζυμαρικά & Ρύζι, Συνταγές

Γιουβέτσι με κοτόπουλο από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 ΑΤΟΜΑ

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

½ κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλα

½ κουταλιά του γλυκού τριμμένο μπαχάρι

1 ποτήρι λευκό αρετσίνωτο κρασί

3 ώριμες τριμμένες ντομάτες

500 γρ. χοντρό κριθαράκι

250 γρ. mix κίτρινων τυριών (γκούντα, ένταμ, έμμενταλ)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το κριθαράκια σε καλά αλατισμένο νερό για 8 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με καυτό ελαιόλαδο το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το κρασί και όταν σχεδόν εξατμιστεί ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα και το μπαχάρι.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά.

Αδειάζουμε σ’ ένα πήλινο σκεύος το μαγειρεμένο κοτόπουλο με την σάλτσα και το κριθαράκι.

Απλώνουμε το mix τυριών από πάνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά.

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 550 Kcal

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, αποτελεί για τον άνθρωπο ένα απαραίτητο βιταμινικό σύνολο, που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις διεργασίες του μεταβολισμού. Επιπρόσθετα η υγεία του νευρικού μας συστήματος, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφική επάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν τον θεραπευτικό ρόλο που κατέχουν τρεις από τις βιταμίνες αυτού του συμπλέγματος (το φυλλικό οξύ, η Β6 και η Β12) σε περιπτώσεις αύξησης ενός ανεξάρτητου παράγοντα καρδιαγγειακών νοσημάτων, της ομοκυστείνης. Μια λοιπόν από τις καλύτερες πηγές τέτοιων βιταμινών, αποτελεί για τον άνθρωπο το κοτόπουλο. Μάλιστα όπως εργαστηριακές εξειδικευμένες αναλύσεις δείχνουν, τα σκούρα μέρη του κρέατος του κοτόπουλου είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Β2, ενώ τα ανοιχτόχρωμα είναι άριστες πηγές  νιασίνης.

 

Αρχίστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που αναζητάτε.
Facebook X YouTube
Shop
Sidebar
0 items Cart
My account