
Blog

Γίγαντες με μυρώνια,καυκαλήθρες και ντοματίνια στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
500 γρ. φασόλια γίγαντες
½ κουταλιά του γλυκού σόδα
100 γρ. ντοματίνια
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
¼ κουταλιά του γλυκού λευκό πιπέρι
100 γρ. ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
100 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί
½ ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
½ φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες και στη συνέχεια σε ένα σουρωτήρι τους ανακατεύουμε καλά με την σόδα. Αφού περάσει μία ώρα, τους μουλιάζουμε σε ένα σκεύος με κρύο νερό για 12 ώρες.
Τους τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό και τους μισοβράζουμε, ξαφρίζοντάς τους τακτικά.
Τους σουρώνουμε πάλι φροντίζοντας να κρατήσουμε ½ λίτρο από το νερό τους.
Σε μια άλλη κατσαρόλα με λάδι τσιγαρίζουμε τα καρότα, μετά το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλινο και τέλος τα ντοματίνια.
Προσθέτουμε τους γίγαντες στεγνούς, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρασί.
Μόλις το κρασί εξατμιστεί, προσθέτουμε το ½ λίτρο νερό που έχουμε κρατήσει από πριν.
Όταν πάρουν όλα μία καλή βράση, σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα σκεπασμένη.
Συνεχίζουμε αδειάζοντας το φαγητό σε μια γάστρα με καπάκι για να το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C για μία ώρα ή το βάζουμε στον φούρνο όπως είναι με την κατσαρόλα, αρκεί να έχει καπάκι με μεταλλικές λαβές.
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 250 Kcal
Τα φασόλια γίγαντες είναι καλή πηγή πρωτεΐνης φυτικής προελεύσεως, ενώ συνάμα έχουν φτωχό περιεχόμενο σε λίπος και νάτριο. Η πολύ πλούσια περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, συνεισφέρει μέγιστα στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, γεγονός που τα έχει ανάγει σε “must” για κάθε άτομο με υπερχοληστερολαιμία .
Το εν λόγω όσπριο εμπεριέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται σε μια από τις πολυτιμότερες φυτικές τροφές.
Η συγκεκριμένη γευστική μαγειρική πρόταση, συνδυάζει όλα εκείνα τα ευεργετικά συστατικά των φασολιών, με πολύτιμα αντιοξειδωτικά από το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και το ελαιόλαδο, δίνοντας μας ένα υγιεινότατο πιάτο.