- Ημερομηνία:31/01/2013
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Υγεία Αισθητική & Ομορφιά Σώμα
Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γερνάμε. Να σταματήσετε βέβαια τη διαδικασία της γήρανσης δεν μπορείτε να παρατείνετε όμως τη νεότητά σας μπορείτε μέσω και της κατάλληλης διατροφής. Για κάθε γούστο λοιπόν φυσικά ελιξήρια:
Φοβάμαι τις ρυτίδες
Αντιοξειδωτικά Πηγές |
Β-καροτένιο Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μάνγκο, πορτοκάλια, Καροτενοειδή βατόμουρα, μούρα, σταφύλια
|
Βιταμίνη C Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μπρόκολο , σπανάκι |
Βιταμίνη Ε Ελαιόλαδο |
Φλαβονοειδή Κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο |
Σταφύλι, πράσινο τσάι, ρόδι |
Μια επίσης, σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών για το δέρμα είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία ρυθμίζουν την δομή του δέρματος, την ευλυγισία του, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και την βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος. Καλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί κ.λπ.)., τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα.
Φοβάμαι τη γήρανση των αγγείων και της καρδιάς μου
Η διατροφή, που θα παρατείνει τα σημάδια του αγγειακού γήρατος πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε συστατικά όπως βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες(π.χ. βιταμίνη Ε, C, φλαβονοειδή και άλλα ισχυρά προστατευτικά αντιοξειδωτικά).
Τροφές που μας προμηθεύουν με αυτά τα συστατικά είναι:
Φρούτα και λαχανικά
Προτιμήστε: μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, καρότα, μωβ λάχανο, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, κίτρα, φράουλες, σταφύλια, βατόμουρα, μούρα, φραγκοστάφυλα.
Κρασί και μπίρα
Η μπίρα και το κρασί ξεχωρίζουν από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορεί να παράσχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι σημαντικών νοσημάτων φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ήπια λοιπόν κατανάλωση σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις ποτών όπως το κόκκινο κρασί και η μπίρα μπορεί να έχει και θεραπευτική αξία, όταν βέβαια καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με ένα πλήρες και υγιεινό διαιτολόγιο.
Πράσινο τσάι
Η δράση του οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες τις κατεχίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, ενώ παράλληλα προκαλούν έκκριση μονοξειδίου του αζώτου και αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας κατά πολύ την κυκλοφορία του αίματος και των αγγείων.
Λιπαρά ψάρια, άγρια χόρτα ξηροί καρποί
Τροφές όπως ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια, χόρτα όπως η αδράχλα και γλιστρίδα ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια και αποτελούν σημαντικές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία των αγγείων.
Ελαιόλαδο
Το λάδι της ελιάς αποτελεί πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες δείχνουν ότι σε πληθυσμούς που έχουν στη διατροφή τους το ελαιόλαδο παρατηρείται παράταση του χρόνου γήρανσης των αγγείων και εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Φοβάμαι την οστεοπόρωση
Η θωράκιση του οργανισμού με ικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου από την παιδική κιόλας ηλικία, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να καθυστερήσει ή να περιορίσει την απώλεια οστικής μάζας. Η καλύτερη διατροφική πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης από τον οργανισμό. Σημαντικές ποσότητες ασβεστίου εντοπίζονται επίσης στα λιπαρά ψάρια και αυτά τα οποία καταναλώνονται με τα κόκαλα (π.χ. σαρδέλα), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο,), στα φασόλια και στα ολόκληρα δημητριακά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις τροφές φυτικής προέλευσης παρατηρείται μειωμένος βαθμός απορρόφησης γιατί η παρουσία οξέων όπως τα φυτικά και οξαλικά, δεσμεύουν ένα σημαντικό ποσοστό αυτού.
Φοβάμαι τη μείωση της όρασής μου
Η βιταμίνη Α που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο, το αυγό, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και στην πρόληψη εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών, το ίδιο και ο φώσφορος, που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και το ψάρι. Τελευταία όμως φαίνεται ότι ουσίες που δεσμεύουν τις καταστρεπτικές για τα μάτια μας ελεύθερες ρίζες μπορεί να προσφέρουν μια σημαντική ασπίδα προστασίας. Ίσως η σημαντικότερη από αυτές είναι η λουτεΐνη. Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν το σπανάκι, το λάχανο, τα σπαράγγια, το καρότο, το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή, οι αγκινάρες, η Πορτοκαλί πιπεριά και ο κρόκος του αυγού.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...