- Ημερομηνία:16/09/2013
- Κατηγορίες:
Είναι προτιμότερο να τρώω βούτυρο ή μαργαρίνη;
Μια πολύ συχνή απορία που αφορά την καθημερινή μας διατροφή έχει να κάνει με το αν είναι πιο υγιεινό το βούτυρο ή η μαργαρίνη. Αυτό που θα πρέπει καταρχήν να πούμε είναι ότι και τα δύο περιέχουν κυρίως λίπος, και οι θερμίδες τους εξαρτώνται κυρίως από το πόσο λίπος και πόσο νερό περιέχουν. Γενικότερα, θα λέγαμε ότι θερμιδικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, με εξαίρεση τις light εκδοχές τους. Η μεγάλη τους διαφορά έχει να κάνει με την ποιότητα του λίπους που περιέχουν. Το βούτυρο περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται κακό λίπος, καθώς σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά. Αντίθετα οι μαργαρίνες περιέχουν στην πλειονότητά τους πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται καλά και ο οργανισμός μας τα χρειάζεται. Άρα λοιπόν στην ερώτηση βούτυρο ή μαργαρίνη σημειώσατε 2.
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...