Blog

Χωρίς κατηγορία

Διατροφή και τερηδόνα: Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, όταν μετά την κατανάλωση δημητριακών με ζάχαρη ακολουθήσει η πρόσληψη κάποιας ποσότητας γάλακτος αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανοτήτων βλάβης στο σμάλτο των δοντιών και κατά συνέπεια εμφάνισης της τερηδόνας.

Τα συσκευασμένα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες με τη μορφή ζάχαρης και αμύλου μαζί . Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας στις επιφάνειες των δοντιών παράγουν οξέα.

Επιστημονικά στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων τέσσερις φορές την ημέρα, ή ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες από 60γρ. ανά άτομο την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο της τερηδόνας.

Στην παρούσα μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μία ποσότητα δημητριακών και στη συνέχεια πρόσθεσαν διάφορα ροφήματα όπως πλήρες γάλα, φυσικό χυμό μήλου ή απλά νερό της βρύσης.  Μεταξύ των ροφημάτων μόνο το γάλα έδειξε να μειώνει την οξύτητα της οδοντικής πλάκας, που παράγεται μετά από την κατανάλωση των δημητριακών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γάλα περιόρισε την επιζήμια δράση των υδατανθράκων και επανέφερε το pH της οδοντικής πλάκας σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Θα μπορούσε λοιπόν να υποθέσει κάποιος ότι η κατανάλωση δημητριακών μαζί με γάλα έχει την ίδια δράση. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο με το pH όταν καταναλώνονται τα δημητριακά μαζί με το γάλα, διότι τα δημητριακά μουλιάζουν μέσα στο γάλα και κατά συνέπεια το γάλα εμπεριέχει περισσότερα σάκχαρα.

Συμπερασματικά, η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη στοματική υγεία και σχετικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη ζάχαρη ή στην ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται. Λιγότερες μελέτες έχουν εξετάσει συνδυασμούς φαγητών, καθώς και τη σειρά με την οποία τα τρόφιμα είναι προτιμότερο να λαμβάνονται.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το τελευταίο τρόφιμο που καταναλώνεται ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στο pH της οδοντικής πλάκας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τυριού μετά από ένα ζαχαρώδες γεύμα μειώνει την παραγωγή οξέων, και οι καταναλωτές μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της τερηδόνας. “Αν κατανοηθεί και εφαρμοστεί σωστά, η αλληλουχία των τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα δημόσιο εκπαιδευτικό εργαλείο υγείας για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας”.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital

 

Αρχίστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που αναζητάτε.
Facebook X YouTube
Shop
Sidebar
0 items Cart
My account