company logo

Η μητρική ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο για παιδική παχυσαρκία

Η μητρική ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο για παιδική παχυσαρκία

Σύμφωνα με νέα μελέτη η ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ύπαρξης παιδικής παχυσαρκίας.

Η προοπτική μελέτη περιελάμβανε 532 ζεύγη μητέρων-παιδιών στην Ελλάδα. Τα μητρικά επίπεδα βιταμίνης D εξετάστηκαν κατά την πρώτη προγεννητική εξέταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (περίπου στις 14 εβδομάδες κύησης). Το ύψος, το βάρος και η περιφέρεια της μέσης των παιδιών μετρήθηκαν όταν έφθασαν στην ηλικία των 4 και των 6 ετών. Αναλύθηκαν επίσης η πίεση του αίματος και τα επίπεδα λίπους του σώματος στα παιδιά αν και δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση με τα μητρικά επίπεδα βιταμίνης D. Οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό του αίματος (

"Οι εκτιμήσεις μας υποστηρίζουν ότι οι πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τους δείκτες παχυσαρκίας σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας", τόνισε η καθηγήτρια Vaida Lida Chatzi. Οι αυξημένοι δείκτες παχυσαρκίας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία στην μετέπειτα ζωή. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφέρονται σε παιδιά όπου ακόμα και μια μικρή αύξηση στην περιφέρεια της μέσης μπορεί να είναι αρκετή για να διαταράξει την καλή τους υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές ένας πιθανός μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και παχυσαρκίας είναι ότι πολύ πιθανόν η βιταμίνη D διαταράσσει τον σχηματισμό των λιποκυττάρων.

Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας της βιταμίνης D ξάφνιασε τους ερευνητές καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα με άφθονη ηλιοφάνεια ακόμη και το χειμώνα. Επιπλέον, καμία από τις γυναίκες στη μελέτη δεν λάμβανε συμπληρώματα βιταμίνης D. "Δεν είμαστε σίγουροι γιατί υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D ακόμη και σε τέτοια ηλιόλουστα μέρη, αλλά ίσως οι άνθρωποι διανύουν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή χρησιμοποιούν υπερβολικές ποσότητες αντηλιακού ", δήλωσε η Chatzi. Έλλειψη παρατηρείται όταν τα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό του αίματος είναι κάτω από 20ng/ml, ενώ ανεπάρκεια όταν τα επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ 20-30ng/ml.

Εκτός από τον πιθανό υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά η έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί και με άλλες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία όπως η προεκλαμψία, το χαμηλό βάρος γέννησης, η νεογνική υπασβεστιαιμία, η ευθραυστότητα των οστών και η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το Diettv προτείνει:

DluxPregnancy Better You

Η μοναδική φόρμουλα βιταμίνης D3 σε στοματικό σπρέι για μέγιστη απορρόφηση,  ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της εγκύου. Εμπεριέχει επίσης φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β1, Β6, Β12, Κ.


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...