company logo

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Επιμέλεια κειμένου

Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Πτυχιούχος University of Nottingham.
 

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη συνεπώς απαιτείται μια πολύ μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί η γλυκιά γεύση που επιθυμούμε. Παράλληλα αποδίδει μηδενικές θερμίδες μια και δεν απορροφάται (όμως υπόκειται σε επεξεργασία από την χλωρίδα του εντέρου). Για χρόνια θεωρούνταν ένα ασφαλές υποκατάστατο ζάχαρης, ενισχύοντας έτσι τις εναλλακτικές ατόμων με διαβήτη που πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους αλλά και εκείνων που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας ή ακόμα και διατήρησης ιδανικού σωματικού βάρους .

Ο κόσμος πλέον έχει κατανοήσει τη σημασία της διατήρησης ενός σωστού σωματικού βάρους  για την γενικότερη υγεία  και  προσπαθεί όλο και περισσότερο να ενημερώνεται έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη πρακτική για να πραγματοποιήσει τον στόχο του. Μερικές φορές όμως παραβλέπεται η υγεία του εντέρου και δεν αντιμετωπίζεται, όπως αναφέρει η Dr. Elizabeth Hohmann από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης , ως το πιο σημαντικό όργανο του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Το πεπτικό μας σύστημα φιλοξενεί διάφορους τύπους βακτηρίων (μικροβίωμα) που όταν βρίσκονται σε ισορροπία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία με βασικότερο ίσως την πολύπλευρη υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διατήρησης ενός υγιούς μικροβιώματος, ένας από τους οποίους είναι να αποφευχθεί η χωρίς ένδειξη χρήση αντιβιοτικών, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή εντόνως επεξεργασμένων τροφίμων που επίσης μπορεί να βλάψουν την υγεία του εντέρου και την ισορροπία της μικροχλωρίδας. Στον αντίποδα, τα προβιοτικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το γιαούρτι, συμβάλλουν στην  υποστήριξη της καλής υγείας του μικροβιώματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που διεξήχθη στο  πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) στο  Ισραήλ, η στέβια φαίνεται  να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του μικροβιώματος. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δύο μορφές της στέβιας, το εμπορικό συμπλήρωμα βοτάνων και το εκχύλισμα της, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι διάφορες μορφές της στέβιας επηρεάζουν τη «βακτηριακή επικοινωνία». Το έντερο έχει μοναδικές διόδους επικοινωνίας ανάμεσα στα μόρια των βακτηρίων, απαραίτητες για τις  ρυθμίσεις τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα βοτάνων της στέβιας είχε ανασταλτική επίδραση στη «βακτηριακή επικοινωνία» ενώ  το εκχύλισμα της αλληλεπιδρά και πιθανόν διακόπτει κάποιες μορφές  «βακτηριακής επικοινωνίας». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι καμία μορφή της στέβιας δεν έδειξε στοιχεία καταστροφής των  βακτηρίων στο έντερο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια  Dr. Karina Golberg απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού η βιομηχανία τροφίμων αντικαταστήσει τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά με στέβια, ενώ  πρέπει  να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί περαιτέρω η επίδραση της στέβιας στον οργανισμό και να προσαρμοστούν οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις της.


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...