- Ημερομηνία:12/11/2012
- Κατηγορίες:Εσείς Ρωτάτε εμείς απαντάμε Δίαιτες & Αδυνάτισμα Tips & Συμβουλές
Είμαι 48 ετών και έχω σάκχαρο από τα 45 μου. Τους τελευταίους 6 μήνες προσπαθώ να χάσω βάρος αλλά δεν τα καταφέρνω. Μήπως πρέπει να αποφεύγω κάποια τρόφιμα για να το πετύχω;
Οι υψηλές τιμές σακχάρου κατά την ενήλικη ζωή και κυρίως μετά τα 40 έτη ηλικίας, συνήθως οφείλονται στο αυξημένο βάρος. Το αυξημένο ποσό βάρους και λίπους, αναγκάζει τον οργανισμό να αναπτύξει την λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη. Από το σημείο αυτό, οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει στον σωστό χρόνο τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, ο οργανισμός συνεχίζει να παράγει μεγαλύτερη ποσά ινσουλίνης. Η υπερινσουλιναιμία που προκαλείται μπορεί να ευθύνεται για την δυσκολία απώλειας βάρους.
Από την στιγμή όμως που θα γίνει η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ και δοθεί η απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, το πρόβλημα της υπερινσουλιναιμίας αντιμετωπίζεται και η δυνατότητα του οργανισμού για απώλεια βάρους επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να ελέγξετε την παρούσα οργανική σας κατάσταση αξιολογώντας τα επίπεδα σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Εφόσον βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ελέγξετε την θερμιδική σας πρόσληψη μέσω της τροφής και, αν μπορείτε, να αυξήσετε την ενεργειακή σας κατανάλωση μέσω της άσκησης. Να σημειώσουμε ότι η άσκηση βοηθά πολύ την ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα. Εάν θέλετε να είστε πιο προσεκτική, θα μπορούσατε να προτιμάτε αντί των επεξεργασμένων δημητριακών τα ολικής άλεσης, όπως και ολικής άλεσης ψωμί και ζυμαρικά. Επιπλέον να καταναλώνετε αρκετά φρούτα (συνοδεύοντας τα με τυρί ή γιαούρτι) και λαχανικά μέσα στην ημέρα και τακτικά όσπρια στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας.
Η μείωση του βάρους θα εξυπηρετήσει τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μετά την απώλεια βάρους, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πια απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αξιολογείστε με εργαστηριακές εξετάσεις κάθε 6 μήνες και να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...