- Ημερομηνία:06/10/2014
- Κατηγορίες:Το Diettv προτείνει Διατροφή Υγεία
Οι άκρως επιβαρυντικές για την υγεία μας επιδράσεις του καπνίσματος, έχουν εδώ και χρόνια πιστοποιηθεί με πολλές μελέτες. Αυτό όμως που οι περισσότεροι αγνοούν, είναι ότι το κάπνισμα δεν είναι επιζήμιο μόνο λόγω της πίσσας και της νικοτίνης του τσιγάρου, αλλά και λόγω της αύξησης που προκαλεί στη παραγωγή των ελευθέρων ριζών, φορτισμένων μορίων (ή και ατόμων) με έντονα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο.
Έτσι, ακόμα και το κάπνισμα τσιγάρων με μειωμένη πίσσα και νικοτίνη, δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τους καπνιστές, αφού συμβάλλει εξίσου στο οξειδωτικό στρες του οργανισμού.
Μια από τις ουσίες που ανευρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στους καπνιστές και αποτελεί προϊόν της έντονης «επίθεσης» των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό τους, είναι η μαλοναλδεΰδη ή µηλονική διαλδεΰδη, ουσία με άκρως τοξική επίδραση στο DNA των κυττάρων.
Η φύση όμως φαίνεται πως και πάλι έχει τη λύση…
Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη του Marnett από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, εξετάσθηκε γκρουπ καπνιστών με αυξημένα επίπεδα μαλοναλδεΰδης και φάνηκε, ότι η ενίσχυση του διαιτολογίου τους με φρούτα, λαχανικά και χυμούς των, μείωσε σημαντικά μέσα σε 30 μόλις ημέρες, τα επίπεδα αυτής της τοξικής ουσίας!!!
Τα φρούτα και τα λαχανικά, με τις δεκάδες των βιοενεργών συστατικών τους, αποτελούν μια πραγματική ασπίδα για την ανθρώπινη υγεία και πιθανόν επιτακτική μέριμνα σίτισης, για κάποιους που «επιμένουν» να ενδίδουν σε βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα.
Να τονισθεί πως αναφερόμαστε στην ευεργετική επίδραση που έχει το σύνολο των αντιοξειδωτικών συστατικών των φρούτων και των λαχανικών και όχι απλά στη βιταμίνη C ή στα καροτενοειδή.
Η σημασία αυτής της τοποθέτησης γίνεται αντιληπτή όταν δούμε το τρόπο δράσης των αντιοξειδωτικών : κάθε φορά που ένα αντιοξειδωτικό αντιδρά με μια ελεύθερη ρίζα, δηλαδή ένα άτομο ή μόριο που στην εξωτερική του στοιβάδα έχει ένα μη ζευγαρωμένο ηλεκτρόνιο, δωρίζει το πολυπόθητο ηλεκτρόνιο και έτσι μετατρέπεται το ίδιο σε ελεύθερη ρίζα!!
Έτσι τώρα, έχει την ανάγκη το ίδιο το αντιοξειδωτικό να βρει από κάπου ένα ηλεκτρόνιο, ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Αυτή τη δουλειά την κάνουν τα άλλα αντιοξειδωτικά, δημιουργώντας ουσιαστικά μια αλυσίδα μεταβίβασης ηλεκτρονίων. Έτσι οδηγούμαστε στο συνεργιστικό αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών, μια διαδικασία όπου για παράδειγμα η βιταμίνη Ε «συνεργάζεται» με το σελήνιο και την βιταμίνη C, ώστε να διατηρείται πάντα σε αντιοξειδωτική φάση!!
Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο και η πρόσληψη ενός μόνο αντιοξειδωτικού, δεν προσφέρει μέγιστα οφέλη υγείας και έτσι η φύση προνόησε μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά, να παίρνουμε μια ατέρμονη ποικιλία ανάλογων ουσιών.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...