
- Ημερομηνία:12/07/2013
- Κατηγορίες:
Mία εύκολη επιλογή να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, ειδικά αν ταξιδεύουμε στις ΗΠΑ, είναι το χάμπουργκερ. Όταν ο χρόνος πιέζει και πρέπει να βρούμε μία γρήγορη λύση, το χάμπουργκερ είναι η πιο γνωστή επιλογή φαγητού στις ΗΠΑ, αν αναλογιστούμε ότι η κατανάλωση του φτάνει σχεδόν στα πέντε δισεκατομμύρια μπιφτέκια ετησίως!
Πρόσφατα δημοσιεύματα σε ιατρικά περιοδικά έδειξαν ότι η περιεκτικότητα των χάμπουργκερ σε καθαρό κρέας είναι πολύ χαμηλή. Επιστήμονες έφεραν στο φως αναλυτικά στοιχεία για οκτώ δημοφιλείς αλυσίδες ταχυφαγείων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάποια από τα χάμπουργκερ περιείχαν λιγότερο από 2% καθαρό κρέας.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα των χάμπουργκερ σε νερό κυμαίνεται κατά μέσο όρο 50%. Τα χάμπουργκερ στη σύνθεσή τους περιέχουν επίσης σκελετικούς μύες, το οποίο είναι θεωρητικά καλό, καθώς και διάφορους τύπους ιστών (αιμοφόρα αγγεία, περιφερικά νεύρα, λιπώδης ιστό, χόνδροι) και οστά. Το χαμηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε καθαρό κρέας ήταν πράγματι έκπληξη για τους ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, μεταξύ των οκτώ αλυσίδων χάμπουργκερ, η περιεκτικότητα σε κρέας κυμαινόταν μεταξύ 2,1% και 14,8%, με μέσο όρο περίπου το 12,1%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα burger 220 γραμμαρίων το καθαρό κρέας κυμαίνεται μεταξύ 5 έως 30 γραμμάρια.
Εκτός από την χαμηλή περιεκτικότητα σε καθαρό κρέας, μερικά ταχυφαγεία αποκαλύφθηκε ότι σέρβιραν χάμπουργκερ με δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και αμμωνία. Δύο εκ των δειγμάτων χάμπουργκερ, για παράδειγμα, βρέθηκαν να περιέχουν ενδοκυτταρικά παράσιτα (γνωστά ως σαρκοκύστες). Μισοψημένα κρέατα που περιέχουν αυτά τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες ή μυϊκή ευαισθησία σε ανθρώπους, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.
Και ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές υποθέτουν ότι τα λαχταριστά μπιφτέκια που απολαμβάνουν περιέχουν καθαρό κρέας αγελάδος, η πραγματική σύσταση τους είναι κυρίως νερό, ποικίλα είδη κρέατος (διάφοροι ιστοί και νεύρα) και μόνο ένα μικρό ποσοστό αντιστοιχεί σε καθαρό κρέας. Από τις αναλύσεις των εργαστηρίων, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους ερευνητές. Αντιθέτως, η ύπαρξη ιστών, βακτηρίων και αμμωνίας ήταν απροσδόκητη και ιδιαίτερα ανησυχητική.
Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...